15 juni 2024

Bagage meenemen op de motor

Het is af en toe lastig om alles mee te kunnen krijgen op je motor, dus we gaan eens kijken wat de mogelijkheden allemaal zijn hoe je het mooi op je motor kunt bevestigen. Een rugzak lijkt misschien de meest voor de hand liggende keuze, maar ga je lange ritten maken, dan kan dat natuurlijk heel vermoeiend zijn. Je hebt een boel gewicht op die rugtas.

Verschillende soorten tassen meenemen

Kies je toch voor een rugtas, kijk dan of je iets kunt nemen met een goed harnas, zodat die het gewicht zo gelijk mogelijk kan verdelen. Één van de meest voorkomende types bagage zijn zijkoffers.

Als je het niet met beugels op je motor wil moeten bevestigen, dan zijn saddle bags ook een heel mooie optie. Ze zijn vaak wel iets kleiner dan de echte zijkoffers, maar ze zijn vaak wel iets.eenvoudiger op de motor te monteren; ze hangen namelijk eigenlijk gewoon over de motor heen met een bandje onderdoor, waardoor ze goed vast blijven zitten.

Dat maakt alleen wel dat je ze vaak iets minder makkelijk even van de motor af kunt klikken, want om ze eraf te halen, moet je dus alles weer loshalen waar zijkoffers vaak gewoon van het rekje afgeklikt kunnen worden. Ook moet je uitkijken dat je – op het moment dat je een hoog hangende uitlaat hebt – wel tassen neemt die hittebestendig zijn, want op het moment dat ze op je uitlaat hangen, dan kan het dat de tas dus doorsmelt.

Een tailbag kan ook een hele mooie optie zijn, die gaat over je buddy seat heen dat betekent dus wel dat je niemand achterop mee kan nemen maar je maakt wel heel efficiënt gebruik van de ruimte in de breedte en de hoogte in één tas, waardoor je in die ene tas heel erg veel spullen mee kan nemen.

Een topkoffer kan ook een heel goede semi-permanente oplossing zijn. Met een speciaal rekje voor jouw motor, zet je hem heel erg goed stevig vast op je motor en kan je hem vaak ook met een slot vastzetten aan de motor en met een slot dicht. Ook kun je er heel makkelijk bijvoorbeeld een helm in kwijt of wat grotere spullen. Zorg er alleen wel voor dat je hem niet te zwaar belaadt, wat betekent dat de gewichtsbelasting helemaal door de war raakt, want hij zit heel hoog en ver achterop je motor, wat een vrij slecht punt is om veel gewicht mee te dragen.

Gewichtsverdeling op je motor

Denk er altijd heel bewust over na hoe je de gewichtsverdeling op je motor beheerst. Op het moment dat je teveel gewicht naar de achterkant van de motor verplaatst dan kan het er namelijk voor zorgen dat je voorwiel minder kracht op het asfalt heeft en dus anders zal reageren bij het sturen en op hoge snelheid.

Ook moet je ervoor zorgen dat je gewicht niet teveel omhoog zit want dat zal er weer voor zorgen dat op het moment dat je een bocht inleunt, die motor veel sneller opzij gaat leunen wat qua stuureigenschappen gewoon niet prettig is.

Één manier om dat te doen is een tanktas. Die zit nog steeds vrij hoog op je motor maar in ieder geval veel meer naar voren. Die kan op twee manieren bevestigd worden op je motor één ervan is met een tankring, zoals van SW Motech: de EVO tankring.

Dat is een heel mooie, compacte tankring, waarmee je de tas heel stevig op de motor kunt klikken en die er ook heel makkelijk op en af te klikken is, die krijg je ook echt niet zomaar los. Ze zijn er in allerlei verschillende formaten die op allerlei manieren op je tank passen, dus check ook altijd even wat een mooie tas is, die mooi bij de vorm van je tank past.

Een andere manier om een tanktas te monteren is met magneten. Dat werkt natuurlijk alleen op een stalen tank en niet op aluminium of kunststof, maar zit wel ook heel goed vast en het voordeel is dat je hem er supermakkelijk af kan halen, want het is een kwestie van de tas optillen.

Wees er wel voorzichtig mee dat er geen vuil of zand bijvoorbeeld onder de magneten zit want dat kan ervoor gaan zorgen dat, als ze gaan schuiven, dat die tank wordt bekrast en dat is natuurlijk zonde, want die magneten zijn best wel sterk en geef best wel een druk op het zand. Ook een goede tip is om er eventueel een kleedje of een antislipmatje onder te doen, om te voorkomen dat het zand onder magneten gaat schuren.

Jezelf indekken met de juiste motorverzekering

Als je al die tips volgt, zul je vanzelf merken dat er eigenlijk helemaal geen excuus is om niet met de motor op vakantie te gaan. Om nog zekerder van je zaak te zijn is het belangrijk om ook de meest geschikte motorverzekering af te sluiten. Wij wensen je vooral heel veel motorrijplezier!