15 juni 2024

Een uitvaart regelen? Heb je daar ooit over nagedacht?

Uitvaart regelen

Een uitvaart het is niet gelijk iets waar je over nadenkt. Zeker als je jong bent dan heb je voor jouw idee nog jaren en jaren te gaan. Toch is het zo dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Mocht het zover komen dat jouw nabestaanden een uitvaart moeten regelen, dan is het wel fijn om te weten wat voor soort uitvaartwensen jij hebt. Een uitvaart regelen is vaak een ingrijpend proces, daarom is het goed om jouw dierbaren alvast een handje te helpen. Hopelijk is het bij lange na nog niet zover, maar de dood bespreekbaar maken is helemaal geen slecht iets. Ook bijvoorbeeld voor jouw opa, oma, vader of moeder is het een goed plan om een keer een uitvaart te bespreken. Maar waar moet je nou precies op letten of waar moet je het nou over hebben? Ik vertel je er graag iets meer over!

Vooraf je uitvaart regelen

Het gebeurt steeds vaker dat iemand zijn uitvaart bij het leven regelt. Op deze manier weet je zeker dat jouw uitvaart precies volgens jouw wensen verloopt. Nog één keer kan er een perfecte ode aan jouw leven gegeven worden. Zelf ben ik niet zo iemand voor een kopje koffie met een plakje cake. Geef mij maar een groot feest en er moet vooral veel gelachen en herinnerd worden. Rouwen is uiteraard iets wat voor iedereen anders is en ook zeker moet gebeuren. Maar ik hoop dat ik het rouwproces van mijn dierbaren kleur kan geven door vooral te focussen op de mooie momenten. Onder het genot van een lekker hapje en drankje herinneringen ophalen. Dat is hoe ik het zie. Zo zie je, zonder dat het een zwaar onderwerp wordt, kun je alvast jouw uitvaart bespreken. Je zal zien dat het helemaal niet vervelend hoeft te zijn.

Uitvaartwensen

Ik besprak het net al even kort, mijn uitvaartwensen. Ik wil een feest met een borrel en een hapje als uitvaart. Maar er zijn uiteraard nog duizend-en-één wensen die je alvast kan overleggen. Je kunt hierbij denken aan de muziek die moet worden gedraaid, de mensen die je uit wilt nodigen of het vervoer. Ga je voor een openbare begrafenis of crematie of wil je dit liever binnen jouw intieme kring houden. Denk er eens over na. Als je het lastig vind om over te praten, schrijf het dan desnoods op. Mocht het moment daar zijn dan heb je alsnog op papier gezet hoe jij jouw uitvaart ziet.