19 juni 2024

Gekoeld transport nodig?

Transport

Producten die op temperatuur moeten blijven kunnen niet zomaar worden vervoerd door een vrachtwagen. Alle producten die gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen dienen in een koelunit vervoerd te worden. Iedere dag wordt er gekoeld transport door heel Nederland vervoerd, waarna het wordt afgeleverd bij vrieshuizen, groothandels en distributiecentra. Nieuwsgierig naar hoe gekoeld transport in zijn werking gaat? Hieronder vind je alles dat je moet weten. 

Wanneer kies je voor gekoeld transport?

Als je aan gekoeld transport denkt, dan denk je waarschijnlijk aan voedselwaren. Bederfelijk voedsel moet door koelunits vervoerd worden, anders komen ze in slechte toestand aan bij de besteller. Toch zijn voedsel waren niet de enige producten die aan de hand van gekoeld transport vervoerd dienen te worden. Ook kaarsen, bloemen, planten en verf kun je het beste laten leveren door koelunits. Verder worden geneesmiddelen en gevaarlijke stoffen ook vaak meegenomen door gekoeld transport. Deze producten zijn namelijk gevoelig voor hoge en lage temperaturen en kunnen in een koelunit op één aangehouden temperatuur vervoerd worden. Zo kunnen alle producten in perfecte staat worden afgeleverd. 

Wist je dat er ook verwarmd transport bestaat? Voornamelijk in de winter worden deze transportmiddelen ingezet, om zo bevriezing van producten te voorkomen. In hartje winter worden de producten met 18 graden veilig vervoerd naar de eindbestemming. 

Zo worden je producten op temperatuur gehouden

Hoe werkt een koelunit precies? De trailers werken net wat anders dan trailers die enkel droge producten vervoeren. Zo is gekoeld transport een stuk beter geïsoleerd, doordat het vervoermiddel is uitgerust met wanden van metaal of glasvezel. Ook zijn de koelunits vaak zwaarder beladen doordat de producten vaak van hoger gewicht zijn. Het laadvermogen van gekoelde transport ligt daarom ook hoger dan bij standaard trailers. 

Het gekoelde transport wordt koud gehouden doordat warme lucht actief wordt verwijderd uit de unit. Aan de hand van een verdamperbatterij wordt er warme lucht afgevoerd en vervangen door koude lucht. Om de koele luchtstroming nog meer te motiveren beschikken sommige koelunits over groeven in de vloer, zodat de koele lucht ook onder de producten kan doorstromen. Zo wordt de koeling niet verhinderd door de plaatsing van de producten en kunnen de koelunits ook met een dichte belading de vracht in goede toestand afleveren. 

Graag gekoeld transport aanvragen? Zo doe je dat!

Als je producten via gekoeld transport wil vervoeren, dan zijn er een aantal stappen die je zult moeten doorlopen. Allereerst moet je een betrouwbare transporteur benaderen. Controleer altijd of het bedrijf voldoet aan de markteisen en bekijk hoeveel ervaring ze hebben binnen koeltransport. Kijk goed of ze voldoen aan de eisen die gesteld zijn door IFS en ISO. Ook zijn keurmerken en certificaten vaak een teken van expertise. Heb je een erkende transporteur gevonden? Vraag dan een offerte aan. Als je graag het hele jaar door producten laat afleveren, dien je een passend plan te maken met je transporteur. Zo kan de capaciteit per seizoen verschillen en moet je je hier dus goed op voor kunnen bereiden. Door duidelijke afspraken te maken zorg je ervoor dat je toeleveringsketen het hele jaar door voorzien is.