20 juni 2024

Geniet van daglicht met een tube

Solatube

Iedereen heeft behoefte aan daglicht, ben je te lang in een ruimte zonder natuurlijk licht ben je blij dat je weer buiten bent. Er is wel een manier om daglicht binnen te krijgen in een moeilijke ruimte, dit kun je doen met een zogenaamde solatube. Door middel van een buis waarin het daglicht reflecteert komt het natuurlijke licht via een speciale plafondplaat naar binnen. Wat voor ruimte dit is maakt niet uit, de tube kan in bijna iedere ruimte worden geplaatst. Het formaat van de ruimte maakt niet uit, de buizen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar.

Solatube

UV straling wordt tegengehouden

De systemen van Sola gebruiken twee soorten technieken om UV straling en infrarood stralen te verminderen. Wat betreft de UV straling heeft dit betrekking op de koepels die op het dak worden gemonteerd, de koepels maken gebruik van speciale UV remmers. Bij de solatube buizen wordt het licht getransporteerd, infrarood licht wordt niet meegenomen zodat je hier geen hinder van ondervindt. Hoe korter de buis is hoe meer daglicht er gegenereerd wordt. 

Waar presteert de tube het beste?

In principe kun je de solatube overal aanbrengen, echter wanneer je het meeste zonlicht vangt met de tune heb je ook het beste daglicht. Direct zonlicht uit Zuidelijke richting is het best om het meeste daglicht  te verkrijgen, het is ook mogelijk om met een hogere dakopstand een optimale opbrengst te krijgen. Dit komt bijvoorbeeld voor als de nok zonlicht tegenhoudt. Zo zijn er verschillende manieren om de opbrengst daglicht te maximaliseren.