19 juni 2024

GZ psycholoog: de zorg die jij verdient

Het is prachtig om te zien dat veel mensen eindelijk door hebben hoe belangrijk het is om goed voor jezelf en met name je mentale gezondheid te zorgen. In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen een besef moment gekregen, en hielden zij steeds meer dagelijkse ‘check-ins’ met zichzelf. Toen ze bewuster om zijn gegaan met hun dagelijkse gemoedstoestand, viel bij sommigen helaas op dat het helemaal niet zo goed met ze ging als ze over het algemeen dachten. Dit is eigenlijk ook helemaal geen gek verhaal, wanneer je je beseft dat de afgelopen periode ontzettend vermoeiend is geweest voor velen. Denk aan de tijd waarin lockdown na lockdown volgde, en vele zaken zonder pardon hun ramen en deuren moesten sluiten. 

Het is absoluut geen gek idee, dat veel eigenaren van zaken een afgrijselijk gevoel hebben overgehouden aan het feit dat ze hun personeel moesten teleurstellen en de zaak voorgoed moesten sluiten. Denk dan ook eens aan de studenten, die van een bruisende studieomgeving, waarin zij aanspraak hadden met studiegenoten, naar een bureau op zolder toegingen. Iedereen heeft deze periode anders meegemaakt, de een heeft er meer mentale uitdagingen aan overgehouden dan de ander. Ook hier dient verschil in te worden uitgemaakt. Juist daarom geven we je in dit artikel meer info over de GZ psycholoog.

De psycholoog maakt verschil

Mentale gezondheid valt niet over een kam te scheren. Het scala aan mentale uitdagingen is niet binnen één ogenblik in je op te nemen en zo is borderline bijvoorbeeld niet op eenzelfde manier te benaderen als een eetstoornis of posttraumatische stressstoornis. Iedere situatie is anders en ieder probleem dus ook. Het is geen hogere wiskunde dat ieder uniek probleem dan ook een unieke oplossing heeft, want die oplossing is er. De GZ psycholoog is het boegbeeld van deze beschouwing, omdat de GZ psycholoog zich na diens opleiding nog eens extra verdiept heeft in een specifieke mentale uitdaging. Wanneer je je dus laat ondersteunen door een GZ psycholoog, kun je er zeker van zijn dat diegene écht een volle focus heeft op jouw probleem. De algemene psycholoog heeft zeker veel kennis in diens bezit. Omdat het spectrum aan psychologische onderwerpen zó groot is, is het voor de algemene psycholoog echter wat meer zoeken naar de gepaste behandeling van een specifieke mentale uitdaging.

De GZ psycholoog stelt gerust

De GZ psycholoog kan gelijk met jou aan de slag en op die manier voel jij je meer op je gemak om je open te stellen naar diegene. Omdat je jezelf erg kwetsbaar opstelt, is het belangrijker dat je je begrepen voelt. De GZ psycholoog kan jou het best dit gevoel geven, omdat dit écht diens expertise is. Voor velen is het nog een struikelblok om op zoek te gaan naar een psycholoog, of om überhaupt de eerste stap te maken en zich bij de huisarts te melden. Dit komt omdat het voor deze mensen echt als een obstakel wordt gezien dat diegene een klik moet maken met iemand die hen waarschijnlijk als een nummertje ziet. Door naar de GZ psycholoog te gaan, zal je dit kunnen overbruggen en beginnen aan jouw helende proces.