15 juni 2024

Haakse slijper

Een haakse slijper is een gereedschap voor het doorslijpen, afbramen, ontbramen en voor het ontroesten van materialen. Je kunt hout, steen of metaal mee bewerken. Het wordt ook een flex of een slijptol genoemd. Het is een machine die veel voorkomt in een werkplaats. Een haakse slijper kun je op verschillende manieren aandrijven. Er zijn haakse slijpers verkrijgbaar op accu. Heel handig als er geen stroomvoorziening in de buurt is. Hiermee kun je draadloos en flexibel werken. Er zijn ook haakse slijpers verkrijgbaar met elektrische aandrijving. Deze wordt aangeraden bij zware aanspanningen en voor langdurig gebruik. Een haakse slijper kan ook worden aangedreven door benzine. Je kunt van alles slijpen met een haakse slijper. Hiervoor moet je wel de juiste maat slijpschijf gebruiken.

Verschillende maten slijpschijven

Voor het slijpen van alle soorten metaal maakt een haakse slijper gebruik van wisselbare slijpschijven zoals

Afbraamschijven. Deze schijven worden gebruikt voor het afbramen van lasnaden, zaagsneden en scherpe punten.

Doorslijpschijven. Deze schijven zijn geschikt om verschillende materialen door te slijpen zoals staal.

Fiberschijven. Met een fiberschijf kun je materialen snel, strak en vlak verspanen.

Lamellenschijven. Deze worden gebruikt voor het ontbramen van verschillende soorten materiaal. Ze zijn ook universeel inzetbaar.

Het gebruik

Voor het gebruik van een haakse slijper is het belangrijk dat je verschillende veiligheidsmaatregelen moet nemen. Er is een standaarduitrusting zoals veiligheidsbrillen en gehoorbeschermers nodig voor het gebruik van een haakse slijper. Er zijn ook andere manieren om jezelf te beschermen tijdens het gebruik van een haakse slijper. Zo kun je bijvoorbeeld een stofmasker dragen om je luchtwegen te beschermen. Er zijn slijpschijven in verschillende maten te verkrijgen voor op de haakse slijper. De haakse slijper wordt het meeste gebruikt in de metaal bewerkende industrie. Ze worden ook gebruikt om bakstenen of stoeptegels te slijpen. Er wordt dan een krachtige haakse slijper gebruikt met een benzinemotor.