15 juni 2024

Je online customer journey op de juiste manier regelen

Tegenwoordig is het als webshop belangrijk om rekening te houden met verschillende dingen, zoals de online customer journey. Door hier rekening mee te houden, is het mogelijk om je klanten op de beste manier naar je producten of diensten te leiden. Het regelen van de online customer journey is iets wat op verschillende manieren gedaan kan worden. Aangezien dit op verschillende manieren gedaan kan worden, is het handig om te weten hoe je dit het beste kunt regelen. 

Wat is een online customer journey?

Voordat een klant bij een product op je website terecht komt, is er altijd eerst een pad die ze volgen om hier uiteindelijk terecht te komen. Dit begint eigenlijk altijd bij interesse. Als webshop is het daarom ook vooral belangrijk om interesse naar je producten op te wekken. Als je al veel mensen op je website hebt, is het ook mogelijk om je eerst te gaan focussen op het aansporen van klanten om je producten of diensten te gaan bekijken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom klanten er alsnog voor kiezen om af te haken. Deze wil je zoveel mogelijk voorkomen. 

Waarom is de online customer journey belangrijk?

Het is erg belangrijk om naar de online customer journey te kunnen kijken. Door te begrijpen welke stappen je klanten nemen om uiteindelijk een aankoop te doen, kun je kijken wat je kunt doen om deze stappen zoveel mogelijk te optimaliseren. Een bezoek aan je webshop kan door klanten als positief en als negatief ervaren worden. Zo komt het bijvoorbeeld wel eens voor dat je te maken hebt met een klant die verschillende producten in de winkelmand plaatst, maar alsnog afhaakt. Als dit het geval is, is er eigenlijk altijd een fase waarin de klant afhaakt. Door hier een onderzoek naar te doen, weet je wat je nog aan kunt passen. 

Het optimaliseren van de online customer journey

Voor een klant is het tegenwoordig belangrijk dat een product of dienst die ze kopen volledig aansluit op hun verwachtingen. Als je als klant het idee hebt dat je problemen gaat krijgen, is de kans groot dat je naar een ander toe gaat. Daarom is het belangrijk dat je webshop in alle gevallen aansluit bij de wensen van de klant. Als een klant er al snel voor kiest om af te haken, halen ze ook geen latere fases van de online customer journey. Zo kun je een hele goede klantenservice hebben, maar als er bij de eerdere fases al afgehaakt wordt, heb je hier niet zoveel aan. 

Zorg dat mensen alles weten te vinden

Het begin van de online customer journey zit hem eigenlijk altijd in de vindbaarheid van je webshop. Des te beter een webshop te vinden is, des te makkelijker het is om klanten te krijgen. Het is belangrijk om veel informatie aan je klanten te bieden en nieuwsgierigheid naar je producten of diensten op te wekken. Verder is het belangrijk om het een bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken.

Ook voor het juist inzetten van branding, dien je goed op te letten!