21 juni 2024

Kun je niet stoppen met drinken? Zo stop je voorgoed met alcohol

Wil je stoppen met drinken, maar lukt het je niet? Of heb je al vaak geprobeerd te stoppen, maar is het je steeds weer mislukt? Dan kan dit blogartikel voor jou van groot belang zijn. In dit artikel bespreken we namelijk hoe je definitief kunt stoppen met alcohol drinken. Het is geen makkelijke opgave, maar met de juiste hulp en motivatie is het zeker mogelijk!

Korte periodes

Om te beginnen is het belangrijk om eerlijk voor jezelf te zijn. Als je alcoholverslaafd bent, bieden korte periodes van afzien geen langdurig resultaat. Alcoholmisbruik kan levenslang duren, waardoor het moeilijk te behandelen is. Als je ernstig verslaafd bent aan alcohol, is het verstandig om een deskundige hulpverlener in de arm te nemen die je kan begeleiden bij jouw herstel.

Eerlijk zijn

Een belangrijke stap die je kunt nemen om voorgoed te stoppen met drinken is om eerlijk te zijn over je drankgebruik. Wees open en eerlijk tegen jezelf en anderen over wat je gebruikt. Dit kan helpen om je gedrag te veranderen en risico’s te vermijden die geassocieerd zijn met het drinken van alcohol.

Plan maken

De volgende stap is om een plan te maken voor jouw herstel. Bedenk wat je wilt bereiken, hoeveel tijd je hierin wilt steken en welke hulpbronnen je nodig hebt om dit te doen. Sticker zelfdiscipline en focus op positieve veranderingen. Om deze veranderingen vol te houden is het belangrijk je bewust te zijn van je gevoelens en emoties. Je kunt hierbij denken aan mindfulness-technieken, zoals ademhalingsoefeningen of dagboek schrijven.

Ondersteuningsnetwerk

Verder is het belangrijk om een sociaal ondersteuningsnetwerk op te bouwen. Zoek mensen die je vertrouwt en ga met hen praten over hoe je alcoholprobleem hebt aangepakt. Je kunt ook naar online gemeenschappen zoeken voor anonieme steun en begeleiding.

Gezondheid

Het is ook belangrijk om je gezondheid te blijven monitoren. Laat op je lichaam en schakel zo nodig een arts in voor medische hulp. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt, gezond eet en voldoende slaapt. Door deze basisbehoeften te vervullen, kun je jouw herstel behouden.

Volhouden

Uiteindelijk is het belangrijk om vol te houden bij het stoppen met drinken. Wees geduldig met jezelf en wees niet bang om fouten te maken. Er zijn altijd verschillende manieren waarop je weer op de juiste pad kunt komen als je af raakt!

Bron: connection-sggz.nl