19 juni 2024

Ongeluk gehad? Dit moet je doen om je schade te claimen

Heb je een ongeluk gehad en hierdoor schade opgelopen? Dan komt er veel op je af. Het is op dit moment enorm belangrijk om je emoties niet de overhand te laten nemen en op een verstandige manier te handelen. Wanneer je namelijk schade hebt opgelopen als gevolg van een ongeluk, kan het mogelijk zijn om je opgelopen schade te claimen. Om dit op een effectieve manier te kunnen doen, moet je dit echter slim aanpakken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Het vaststellen van de aansprakelijkheid en schade

Voordat je de opgelopen schade kunt claimen, is het belangrijk dat je de aansprakelijkheid vaststelt. Dit kun je vaak ter plekke al kortsluiten met de wederpartij bij het invullen van jullie verzekeringsformulieren. Ontkent de andere partij echter de aansprakelijkheid en vult hij of zij iets heel anders dan jij in op de verzekeringsformulieren? Zorg dan dat je de formulieren niet ondertekend om problemen in de toekomst te voorkomen. Verzamel bewijsmateriaal en beschrijf op je formulier zo goed mogelijk hoe het ongeval precies tot stand gekomen is. Zijn er getuigen op locatie, bijvoorbeeld voorbijgangers die gestopt zijn of inzittenden in een auto bij een ongeval? Verzamel dan hun contactgegevens, deze kunnen later van pas komen. Nadat de aansprakelijkheid is vastgesteld, kun je de schade in kaart gaan brengen. Maak foto’s van de opgelopen schade en ga na het ongeval snel bij de dokter langs. Zorg er voor dat de dokter uitgebreid verslag doet van het onderzoek en de resultaten. Ondervind je ook emotionele of mentale schade van het ongeval? Bespreek dit ook met de dokter en eventueel een therapeut. Laat ook dit vastleggen.

De juiste hulp vinden en inschakelen

Welke hulp je nodig hebt bij het claimen van je schade, is afhankelijk van het soort en de ernst van de schade. Bij ernstige schade aan je auto, lijf of gezondheid, heb je zonder twijfel een letselschade advocaat nodig. Een goede letselschade advocaat is gespecialiseerd in letselschade en kan je helpen bij het in kaart brengen van de schade, het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het indienen van de claim van de letselschade. In Nederland is het aanbod van dergelijke specialisten gelukkig erg groot en ook bij jou in de buurt kun je gemakkelijk een goede letselschade advocaat vinden; of je nu een letselschade advocaat Rotterdam of een letselschade advocaat Alkmaar zoekt, je kunt altijd bij een professional terecht. Is de schade niet zo groot en uitsluitend materieel? Dan volstaat een afhandeling via de verzekeraar.