15 juli 2024

Ons nieuwe huis

Samen met mijn vrouw woonde ik tot voor kort op een groot stuk land in het oosten van het land. We hadden vele hectaren grond. Deze grond lag aan het eind van een oude vliegbaan. Aan het begin van deze vliegtuigbaan stond een oude verkeerstoren. Ik heb nog oude foto’s van mijn opa die hier heeft gewerkt toen deze nog actief was. Mijn opa woonde samen met mijn oma op deze boerderij, mijn ouders wilde graag ergens anders wonen, dus mocht ik de boerderij overnemen. Het leven van een boer heb ik maar een hele korte tijd volgehouden. Het was niks voor mij, en ook niet voor mijn vrouw. Het was dus echt een uitkomst toen er een projectontwikkelaar bij ons op de deur klopte. De oude landingsbaan was inmiddels veranderd in een aantal straten met dure villa’s in een soort Engelse stijl. De ontwikkelaar van dit project wilde graag ook onze grond hebben om hier op te ontwikkelen. Onze grond grensde namelijk aan zijn nieuw wijk, en hij wilde er graag een algeheel mooi iets van maken. Mijn vrouw en ik hebben een advocaat onder de arm genomen om ons te helpen met deze zaak. Zelf wiste we echt niet wat we wel en niet konden vragen.

In gesprek

Met onze advocaat als voorbereiding gingen we in gesprek met de projectontwikkelaar. Hier kwam een goede deal uit. We mochten een deel van het land zelf houden om hier een groot huis op te ontwikkelen. We mochten zelf aangeven hoe groot het perceel zou zijn. Met de opbrengst van de grond konden we een heel groot iets bouwen. De projectontwikkelaar nam ons mee in de plannen voor de grond. Na verkoop mocht hij hier niet meer van afwijken. Het zou een ruim opgezette straat worden met net zulke mooie huizen als in de andere wijk. Ons nieuw huis zou aan het eind komen te staan van een van de doodlopende straten.

Zelfbouw

Omdat we in het contract hadden laten opnemen dat de ontwikkelaar na koop van de grond niet van zijn plan mocht afwijken kregen we iets minder geld. Er was nog genoeg geld voor een eigen huis. Nadat de bulldozer klaar was met zijn werk en de bestrating was gelegd, konden ook wij ons nieuw huis betreden. Tussen verkoop van het land en dit moment zat ongeveer twee jaar. We konden niet wachten om ons nieuw leven te beginnen, want zo voelde dat, in ons nieuw dorp en huis.