21 juni 2024

Renoveren of verhuizen? Zo zoek je nieuw deurbeslag uit

Deuren

Kijken naar nieuw deurbeslag is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gaat verhuizen of renoveren. Toch kunnen mooie passende deurklinken heel wat toevoegen in huis. Daarom is het belangrijk om voor de aankoop over een aantal aspecten na te denken. Zo voorkom je dat je niet passende deurklinken koopt. Welke punten je allemaal moet meenemen tijdens het zoekproces? Je leest er meer over in dit artikel. 

Deurbeslag en de verschillende opties

Het komt niet vaak voor in je leven dat je echt op zoek moet naar nieuw deurbeslag. Momenten kunnen bijvoorbeeld tijdens een renovatie of verhuizing zijn. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten deurklinken die je kunt uitkiezen. Waar je vroeger vooral aluminium deurbeslagen zag, heb je tegenwoordig een grotere keuze. Je ziet veel verschillende vormen, kleuren en maten op de markt. Omdat je een deurkruk per dag best vaak vasthoudt, is het toch een item dat je veel ziet. Daarom moeten ze wel aansluiten bij jouw interieur en stijl. Hierbij moet je rekening houden met het materiaal, de kleur en vormgeving van het deurbeslag.  

Wat voor interieurstijl heb jij in je woning

Het is belangrijk om eerst goed naar je interieur te kijken voordat je nieuw deurbeslag gaat kopen. Welke interieurstijl heb jij precies in je woning? Dit kan bijvoorbeeld industrieel, Scandinavisch of modern zijn, het is allemaal mogelijk. Zoek je deurklinken hier dan ook op uit. Na het bepalen van deze interieurstijl, kun je je specifiek richten op het materiaal en de kleur van het deurbeslag, waar veel variatie in mogelijk is. Is jouw interieur modern en strak? Dan passen RVS deurkrukken hier erg goed bij. Uiteindelijk geeft dit een frisse uitstraling aan de deur. Zwarte deurkrukken zijn daarentegen weer mooi bij een Scandinavisch design. Je ziet dus dat er veel verschillende soorten bestaan, waarbij variatie bestaat in kleur, maat, vorm en materiaal. Daarnaast zijn er ook nog verschillen tussen deurklinken voor binnen- en buitendeuren. Wat ook niet onbelangrijk is, is de prijs en kwaliteit van deze materialen. Kijk hier dus ook goed naar voor de aankoop. 

Binnen of buitendeuren en het verschil in deurbeslag

Je hebt natuurlijk deuren binnen het huis en buiten het huis. Je zou het misschien niet zeggen, maar hier zitten wel verschillen in de deurklinken. Bij meubelbeslag voor binnendeuren heb je vaak de deurkruk op een vierkante, ronde of ovale rozet. Ook zie je wel eens deurkrukken op schild. Dit geeft een speciale uitstraling. Kijk hierbij wel goed naar de uitvoering, en verricht ook zeker een aantal metingen. Zo moet je goed kijken naar de grootte van het profielcilindergat, het sleutelgat en de wc-sluiting. Hier zijn ook weer verschillende designs voor. Ditzelfde geldt voor buitendeurbeslag. Hierbij gaat het echter wel meer om de veiligheid dan om de vormgeving. Je wilt wel dat je woning goed beschermd is. Voor achterdeurbeslag heb je keuze uit rozet of schild, en bij voordeurbeslag is dit vaak op schild.  Ook bij buitendeurbeslag zijn de opmetingen belangrijk, zodat je weet of het allemaal gaat passen.