20 juni 2024

September: verrot schuurtje omtrekken

Weer en wind maken al snel duidelijk wanneer iets goed is of niet goed is. Hier kwam ik achter toen ik wat spullen in mijn schuurtje ging stallen: verrot. Het wiebelde alle kanten op. Na het leegruimen besloot ik dat het eigenlijk tegen de vlakte moest voor een nieuwe. Gelukkig had ik gister eindelijk de tijd ervoor gevonden.

Planning

Eerst moest ik de juiste spullen in huis hebben. Mijn normale werkschoenen waren wat laag en ik zag al voor mij hoe een balk met splinters langs mijn kuit zou scheren als het plat ging. Daarom heb ik een paar goede werklaarzen gekocht met goede neus en zool. Ook  had ik een nieuw paar handschoenen besteld want de oude waren echt versleten. Ik had wat zeilen klaargelegd om alle rommel in te leggen en even gebeld met de milieustraat. Met al het voorwerk uit de weg was het tijd om de koevoet in hand te nemen.

Aan de slag

Ik ging van start bij de voorste hoeken. Het idee was dat als ik de hoeken openbrak dat ik de hele voorkant los kon krijgen door aan de onderkant te trekken. De hoek gaf echter minder mee dan ik had gehoopt. Uiteindelijk moest ik met een handbijltje de eerste twee planken scheiden. Daarna had de koevoet weinig moeite de planken te scheiden. Met het voorpaneel los aan de zijkant ging deze in een vloek en een zucht los. Wel moest ik het huisje kantelen met wat blokken aan de achterkant om het gewicht op de verbinding te krijgen. Toen het schuurtje erop leunde (in plaats van dat ik het omhoog trok) waren een paar tikken van de koevoet genoeg om het los te krijgen.

De genadeslag

Nu het toch schuin stond probeerde ik hetzelfde foefje door de punt van de zijwand naar buiten te trekken beetje bij beetje. Mijn vrouw moest wel de andere zijkant vasthouden, maar op een gegeven moment was er genoeg druk erop en kraakte het los. Het zijpaneel kan ik er gemakkelijk uit trekken. De rest van de panelen waren nu kwetsbaar, dus vanaf de ladder was het gemakkelijk intrappen. Achteraf zou ik het niet herhalen want tijdens het trappen ging ik door een rot stuk heen. Zonder hoge laarzen was ik goed zuur geweest. De laarzen zelf hadden niets dus een goed paar kun je dus vinden bij De Boer Drachten.

Opruimen

Het werd al donker dus het echter klein maken moest wachten. Morgen zal ik de panelen los moeten maken en het dakleer los moeten krijgen. Hopelijk kan ik in drie keer alles achter in de auto naar de milieustraat krijgen zondag.