21 juni 2024

Wat is een top matras en waar heb je het voor nodig?

Matras

Sinds de toenemende populariteit van de boxspring zien we ook steeds vaker de top matras voorbij komen. Maar wat is een top matras nu precies, en waar dient het voor?

Homeshop

Dunne matras

De top matras – ook wel topper of dekmatras genoemd – werd in eerste instantie veel meegeleverd bij boxsprings. Een top matras is echter ook geschikt voor andere matrassen en bedbodems. Het is in feite een dunne matras die je bovenop de gewone matras plaatst. Meestal heeft dit dunne matras een dikte tussen de 5 en 10 centimeter. Het is dus een licht, dun materiaal en gemakkelijk te verplaatsen. 

Kwaliteiten

De kwaliteiten en eigenschappen van een top matras kunnen verschillen. Zo heb je – net als bij de normale matrassen – top matrassen van koudschuim, traagschuim of latex. De functie van de topper is afhankelijk van de dikte en het materiaal. 

Matras aanschaffen

Comfort en ondersteuning

Een compleet versleten en uitgeleefd matras zal je niet nieuw leven inroepen met een top matras. Als je echter een prima matras hebt dat gewoon een beetje versleten is dan kun je de comfort en ondersteuning vergroten door een topper toe te voegen. 

Een top matras kan vooral toegevoegde waarde hebben als je:

  • op zoek bent naar wat extra comfort
  • het snel warm hebt – de juiste top matras kan verkoeling brengen
  • gemakkelijk je bed wil verschonen – een top matras is licht en buigbaar
  • een matras wil kunnen wassen. De topper heeft vaak een afritsbare hoes