19 juni 2024

Verschillende taken van een werkvoorbereider

technische vacatures almere

Er zijn genoeg technische vacatures Almere. Een vacature die je veel ziet is die van een werkvoorbereider, een werkvoorbereider kan echter per bedrijf een heel ander soort baantje zijn. De exacte invulling van werk hangt vaak af van het bedrijf of de branche waarin de werkvoorbereider opereert. Vaak merken we dat de rol anders is en de focus van de functie bijvoorbeeld ligt in de rol van planner, technisch tekenaar of rekenaar. De rol van een planner en een rekenaar is een beetje vergelijkbaar, het verschil is dat een rekenaar meer bezig is met berekeningen en een planner meer met plannen.

technische vacatures almere

Rol van rekenaar

Wanneer een werkvoorbereider fungeert als een calculator/rekenaar, berekent hij de benodigde materialen en uren op basis van de verstrekte informatie. Hiervoor gebruikt hij onder meer informatie uit technische specificaties en tekeningen, die meestal afkomstig zijn van het ontwerpbureau of de engineeringsafdeling. De totale kostprijs van het project wordt berekend op basis van computerberekeningen. Daarnaast voert hij risicoanalyses uit, controleert offertes en computercontroles op besparingsmogelijkheden of mogelijke kostenbesparingen. Hij is ook verantwoordelijk voor het na rekenen

Rol van planner

Meestal ligt de focus van een werkvoorbereider op het plannen van het werk. De belangrijkste voorbereiding is nou eenmaal de planning, zonder goede planning zal het project waarschijnlijk niet goed uitpakken. Andere specifieke taken voor de werkvoorbereider zijn onder meer het werven van het benodigde personeel, het opstellen van werkschema’s, het kopen van materialen, het verkrijgen van vergunningen en het schrijven van werkinstructies.